I Helsingør Nordhavn ønsker vi at tage ansvar for svaner som kajakroere. At gøre det rigtige, så mennesker og dyr kan færdes sikkert og trygt i vores havn. Og derfor kan jeg heller ikke helt genkende Helsingør Dagblads udlægningen af svaneproblematikken torsdag den 20. august.

Vi har i et stykke tid kunne følge et svanepar, der har slået sig ned her i Nordhavnen. Set dem bygge redde og set dem ligge på æg, der blev til seks unger for senere at blive til fire svaneunger. Havnens brugere har haft mulighed for at observere svanerne tæt på, og det har på mange måder været en god oplevelse. Men desværre har det ikke kun været en god oplevelse, at svaneparret har slået sig ned i Nordhavnen, for det har nu vist sig, at vores kajakroere har haft nogle virkelige dårlige oplevelser med svanerne, der har virket truende i forsvaret for deres unger.

Det er selvfølgelig ikke en situation, Nordhavnen eller vores brugere kan leve med i længden, og derfor har vi også for uger siden henvendt os til Naturstyrelsen Nordsjælland, for at få råd og vejledning. For hvad er det rigtige at gøre i forhold til svanerne, og hvad kan vi gøre fremadrettet, så der ikke opstår farlige situationer i havnen.

Hvad der skal ske, det ved vi ikke endnu. Ikke andet end, at det skal være en løsning, der er forsvarlig i forhold til dyrevelfærd, og en løsning, der sikrer Helsingør Nordhavns brugere mod farlige situationer.

Med venlig hilsen – Jesper Schrøder, havnechef